Livshistorier risikerer at gå tabt – sådan forhindrer vi det
Ifølge forsker Robyn Fivush er fortællinger centrale for vores verden:
“Vi former vores familier, vores fællesskaber og vores nationer gennem fortællinger. Det er gennem fortællinger af vores hverdagserfaringer, at hver af os konstruerer et autobiografisk selv, en narrativ identitet, som tilvejebringer en følelse af sammenhæng og mening til vores individuelle liv.”
Slægtsfortællinger og livshistorier er særlig truet in en digitaliseret verden, hvor familiealbummet blot pynter på reolen. Familiealbummet har i årtier været centrum for de historier, som familiemedlemmer fortæller om hinanden. Til ethvert billede hører en historie ofte fortalt af historiens hovedperson eller en kær, der mindedes dem. Derfor har familiealbummet været utrolig vigtigt for, at familiemedlemmer har kunnet spejle sig i samt genkende hinandens oplevelser og værdier. Ved at fortælle din livshistorie, kan du overføre dine livserfaringer på tværs af generationer, og dermed hjælpe efterkommere med at styrke deres selvidentitet og opbygge gode relationer. Hvis du gerne vil skrive din livshistorie, så kan du med fordel bruge familiealbummet som et redskab.
Hurtig underholdning trumfer fordybelse
I dag er familiealbummet mere eller mindre udfaset – hvis ikke støvet og gemt væk – til fordel for flygtige og forsvindende opslag på sociale medier, så som instagram og facebook. Herimod rammesætter fotoalbummer vores fortællinger om dem vi holder af.
Billedlandskabet bliver mangelfuldt, hvis vi kun fortæller og lytter til livs- og slægtshistorier gennem de sociale medier. Feeds flyver forbi vores øjne, idet vi sætter tommelfingeren på skærmen alt imens vi laver mad, sætter vasketøj over eller spiser en mad i frokostpausen. Men familiealbummet tvinger os til at lade blikket hvile. Det kræver, at vi forsigtigt vender siderne, for ikke at fedte de unikke billeder til. Albummet kan ikke bæres i baglommen. Det er for tungt, og det er langt langsommere at bladre i end det er at scrolle på facebook. Men det er også en kvalitet ved familiealbummet i sig selv. Det kræver mere tid og fordybelse end de sociale medier gør.
Familiealbummet viser vigtige begivenheder, højdepunkter i familien og hyggestunder – præcis de begivenheder, som er så centrale for vores livshistorier. De fungerer som øjebliksbilleder, som vi kan støtte os til, når vi fortæller om vores sammenviklede liv. De er sjældent et opstillet gruppefoto eller selfie nummer 30 med filter og pæne vinkler. De fanger familien i øjeblikket. Billederne er unikke og udvalgt med omtanke, så de viser en historie som kan sættes ord på. Det er vigtigt at sætte ord på din historie. Billeder alene kan ikke gøre det, for de kan ikke give et indblik i dine følelser og tanker. Tendensen er desværre, at vi scroller mere på instagram end vi bladrer i familiealbummer.
På trods af en overflod af billeder har vi stadig et behov for livsfortællinger. Der ses en opblomstring i privat slægtsforskning, dagbogsskrivning og bulletjournaling, hvor teksten er i centrum.
Den mundtlige fortælling skal skrives ned – sådan kommer du i gang
Fotoalbummet bliver udgangspunktet for en mundtlig slægtsfortælling, men mundtlige fortællinger ændrer sig over tid. Hukommelsen kan svigte, så visse minder og begivenheder glemmes delvist eller forsvinder helt. Alle de vigtige små dele, som er med til at fuldende en person, risikerer at gå i glemmebogen. Når dine familiemedlemmer engang erindrer dig, så vil tekst og billeder komplimentere hinanden. Derfor skal traditionen med at lave familiealbummer fortsætte, men den skal også understøttes af tekst fortalt af lige præcis dig.
Ved at nedskrive din egen historie, tager du selv kontrol over den, så du har mulighed for at videregive din egen fortælling og bevare den. Når dit barn engang er ældre, og husker på dig, så har de både et familiealbum og en skrevet historie at læne sig op ad, når de selv skal tolke deres eget liv og finde sit ståsted i en verden, der er stor, tilsyneladende flygtig og digitaliseret.
Vi kan kun opfordre dig til at danne dig et overblik over, hvordan du bedst fremhæver de oplevelser, der har dannet rammen om dit unikke liv. Vi foreslår, at du starter med at udvælge nogle få billeder, du bedst kan fortælle om en livsbegivenhed ud fra – f.eks. dit bryllup, da du blev forælder eller da du startede i nyt job. Dem kan du tage udgangspunkt i, og de vil hjælpe med at gøre fortællerrollen mere naturlig for dig.
Læs vores prøvekapitler for at se eksempler på sammenspillet mellem billede og tekst. Er du blevet nysgerrig på, hvordan du ellers kan starte med at formidle din livshistorie på skrift, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev for at få nyheder samt tips og tricks til, hvordan du kan komme i gang.
Skrevet af: Cecilie Vestergaard Jensen